Kleur tot eerste nachtvorst bij gebruik van herfstbloeiers
Het plantenrijk is zo uitgebreid dat we voor elk seizoen gemakkelijk een plant kunnen vinden die in dan in bloei staat. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om bomen, struiken of heesters, vaste planten of bloembollen. Onder elk van deze gewassen zitten soorten die in één van de vier seizoenen tot bloei zullen komen. Dus zijn er ook nog volop planten te vinden die in de herfst nog voor volop kleur in de tuin kunnen zorgen. Sommige soorten beginnen al in de zomer en bloeien nog door tot ver in de herfst. Andere wachten tot augustus om dan nog een paar maanden alle aandacht op te eisen. En zeker als er sprake is van een mooie en lange nazomer, dan kan je nog lang genieten van een mooie en bloeiende tuin.
Herfstbloeiers voor een mooie herfsttuin
Wie denkt dat de tuin na de zomer niets meer te bieden heeft, moet zich eens verdiepen in het grote assortiment van de herfstbloeiers. Onder alle plantsoorten zijn namelijk nog opvallend veel herfstbloeiers te vinden. Met een goed doordacht beplantingsplan kan de tuin dan ook naadloos overgaan van de zomer naar de herfst. Er zijn genoeg gewassen die het hele tuinseizoen al staan te wachten om bij het invallen van de herfst de regie over te nemen en hun bloemen te ontvouwen.
Herfstbloeiende bomen
Boeiende bomen in de herfst
Elke plantsoort kent wel een seizoen waarin het qua bloei op zijn hoogtepunt is. Voor bomen is dat toch bij uitstek het voorjaar. In het voorjaar ontluiken bij veel bomen de bloemen net voordat het blad uit gaat lopen. Ook zijn er meerdere bomen die in de winter of in de zomer in bloei komen. Voor de herfst is de spoeling echter heel dun. In ons Nederlandse klimaat komen maar twee bomen in aanmerking voor de aanduiding herfstbloeier: de honingboom en een sierkers.
Sophora japonica - Honingboom
De Sophora japonica of honingboom is een van de weinige bomen die in de herfst nog bloeit. Vanaf ongeveer eind juli tot en met september is de boom bezaaid met lange roomwitte pluimen. De pluimen kunnen wel een lengte van 30 centimeter bereiken. Het blad van de boom is mooi donkergroen en oneven geveerd. Hij gedijt het best op en droge en warme standplaats. Hij vormt een ronde en brede kroon en kan op volwassen leeftijd een hoogte bereiken van 15 tot wel 20 meter. Door zijn enorme omvang is hij daarom minder geschikt voor de particuliere tuin. De honingboom wordt voornamelijk toegepast in het openbaar groen, in straten en parken dus. Door zijn mooie opvallende verschijning leent hij zich goed voor een opvallende plek, als solitaire aanplant, zodat hij de aandacht krijgt die hij verdient.
Prunus subhirtella “Autumnalis” - Sierkers
De prunus subhirtella "Autumnalis" of sierkers is een opvallende bloeier onder de bomen. De normale bloeitijd voor deze prachtige boom zijn de maanden november en december. Zodra het blad gevallen is verschijnen de kleine roze bloemen aan de kale takken. Bij vorst loopt de bloei iets terug, maar zodra de dooi is ingetreden gaat hij weer vrolijk verder. Opvallend aan deze sierkers is het feit dat er in april nog een nabloei komt. Deze bijzondere bloeiperiode maakt deze boom echt een aanwinst voor de tuin. Hij vormt een iets breed uitgroeiende kroon en wordt ongeveer tien meter hoog, maar in de meeste gevallen blijft hij een stuk kleiner. Deze sierkers stelt weinig eisen aan de grondsoort, maar staat wel graag op een plek in de zon.
Ontwerp je eigen herfstborder
Wie de prachtige ontwerpen en tuinen van tuinarchitect Piet Oudolf kent, weet misschien ook dat zijn indrukwekkende borders in de herfst absoluut op hun hoogtepunt zijn. Een door hem ontworpen border is een meanderende en in de wind wuivende golf van prachtige gezonde planten. Planten die zo ver in het seizoen nog steeds indrukwekkend zijn en veelal ook nog in bloei staan. Deze ontwerpen bewijzen dat we ons bij het maken van een beplantingsplan niet alleen op de zomer moeten richten. Maar dat we het tuinseizoen gemakkelijk kunnen verlengen door ook een of meerdere herfstbloeiende planten er aan toe te voegen. Dat is overigens helemaal niet zo moeilijk. Tussen de vele struiken of heesters kunnen we nog volop soorten vinden die in de herfst bloemen en dus ook kleur geven aan de tuin. Denk daarbij bijvoorbeeld ook eens aan
rozen en
hortensia's, die al in de zomer voor kleur zorgen, maar daar in de herfst gewoon nog even vrolijk mee doorgaan. Een volop bloeiende border in de zomer, kan naadloos overgaan in een mooie herfstborder. Er zijn voldoende vaste planten die het in de herfst van de zomerbloeiers over kunnen nemen. Het gaat hier vaak om statige en forse planten die veel indruk maken. Denk daarbij aan aconitum (monnikskap), asters of de indrukwekkende cimicifuga (zilverkaars). En dan is er natuurlijk ook nog de grote groep grassen, die in de herfst absoluut op hun hoogtepunt zijn.
Herfstbloeiende bloembollen
De groep herfstbloeiende bloembollen is niet zo groot. Het gaat vaak om zeer speciale bol- en knolgewassen die meestal niet in de reguliere tuincentra worden aangeboden. Echte planten voor de liefhebber dus, die alleen bij speciale kwekers verkrijgbaar zijn. Enkele soorten, zoals de tuincyclaam, herfstkrokus en de herfsttijloos, liggen vanaf de nazomer wel in het tuincentrum. De herfstbloeiende bloembollen bloeien over het algemeen voordat het blad en vragen daarom wel een plekje vooraan in de border.