Ouderenzorg: Voorzieningen in eigen huis en zorg buitenshuis
Ouderenzorg is in Nederland de laatste jaren aan grote veranderingen onderhevig. Het beleid is er steeds meer op gericht om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Ook de ouderen zelf kiezer er meer en meer voor om in hun eigen omgeving te blijven. Speciale voorzieningen als een traplift of stoellift verhogen dan het wooncomfort. De aanschaf van een valalarm geeft veel ouderen het zelfvertrouwen terug, zodat ze weer zonder zorgen zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook de organisatie Buurtzorg draagt bij aan de mogelijkheid om langer in de eigen woning te blijven. En als het toch echt niet meer kan, dan bieden De Herbergier of Domus Magnus nog een mooie vorm van huiselijk leven op de oude dag.
Wat is ouderenzorg?
Ouderenzorg is er op gericht om mensen bij het ouder worden te ondersteunen. Als mensen op hoge leeftijd last krijgen van lichamelijke, of geestelijke aandoeningen, biedt ouderenzorg uitkomst. Ouderenzorg is die zorg die aan huis wordt gegeven en het is er dan ook op gericht om de mensen zolang als mogelijk zelfstandig in hun eigen woning te laten wonen. Ouderenzorg biedt de mensen ondersteuning én denkt mee hoe het zelfstandig functioneren op hoge leeftijd zo aangenaam en comfortabel mogelijk kan worden georganiseerd. Deze vorm van ouderenzorg wordt extramurale zorg genoemd. Pas als het zelfstandig woning echt niet meer kan, dan komt men tegenwoordig pas in aanmerking voor plaatsing in een verzorgings- of verpleeghuis. Dan spreekt men van intramurale zorg. Beide vormen van zorg zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar voor de hulpbehoevende ouderen.
Ouderenzorg: Voorzieningen in eigen huis
Valalarm voor extra zekerheid
Bij het ouder worden komen ook de gebreken om de hoek kijken. We raken slecht ter been, krijgen last van evenwichtsstoornissen en kunnen soms om onverklaarbare redenen ten val komen. Allemaal zaken die absoluut niet bijdragen aan het zelfvertrouwen. Om dit zelfvertrouwen toch te behouden is de aanschaf van een
valalarm een verstandige beslissing. Dit geeft u de kans om zelfstandig te blijven wonen en u heeft bovendien de zekerheid dat, mocht het onverhoopt toch misgaan, u snel passende hulp zult krijgen.
Ouderenzorg: Traplift installeren in eigen huis
Bent u moeilijk ter been? Wordt het traplopen steeds moeilijker? Maar wilt u toch graag in uw eigen woning blijven wonen? Denk dan eens na over de aanschaf en het plaatsen van een
traplift. Een bijzonder gebruiksvriendelijke aanpassing in de bestaande woning, waardoor het woonplezier weer met sprongen vooruit zal gaan.
Ouderenzorg uitgebreid met Buurtzorg
Nu het steeds meer het beleid is om ouderen langer zelfstandig in de eigen woning te laten wonen, is de nog vrij nieuwe organisatie
Buurtzorg een hele mooie toevoeging op de markt van ouderenzorg. Het belangrijkste verschil tussen Buurtzorg en de traditionele thuiszorg, ligt in de manier van organiseren. Met zo min mogelijk overhead wordt in kleine wijkteams efficiënte en professionele zorg verleend.
Dagopvang voor ouderen
Als de stap naar een verzorgings- of verpleeghuis nog te groot is, is er nog een tussenvorm van ouderenopvang. Er wordt overal in Nederland speciale dagopvang of dagverzorging voor ouderen aangeboden. Deze zorg is bedoeld voor ouderen met lichamelijke en/of geestelijke klachten die nog zelfstandig wonen. De dagopvang of dagverzorging wordt vaak gebruikt als ontlasting voor de partner van de zorgbehoevende oudere.
Ouderenzorg buitenshuis
Als het zelfstandig wonen in eigen huis niet meer mogelijk is, dan moet een moeilijke beslissing gemaakt gaan worden. Het is een grote stap om van een zelfstandige woning over te stappen naar een zorgomgeving.
De Herbergier is een mooi voorbeeld van speciale ouderenzorg. Deze organisatie biedt, verspreid over het land, kleine woonvormen aan, waar men zoveel mogelijk in huiselijke kring de benodigde zorg kan ontvangen. Domus Magnus biedt een luxere vorm van ouderen zorg. Een zelfstandige woonvorm, waar u al terecht kunt als er nog geen (lichamelijke) problemen aanwezig zijn. Mocht u op termijn wel hulp nodig hebben, dan kan dit 24 uur per dag geleverd worden. En dan is er ook nog de mogelijkheid om vergunningsvrij een
zorgwoning op het eigen erf te plaatsen, zodat dichtbij zorg geleverd kan worden.