Rozen; de verschillende soorten, de kwekers en de rosaria's
Rozen komen in elke tuin tot hun recht. Er zijn zoveel verschillende soorten, dat er voor elke tuin en voor ieder wat wils wel een passende roos te vinden is. Wil je rozen in de tuin aanplanten? Verdiep je dan eerst uitgebreid in de verschillende soorten die er zijn. Bezoek één van de vele rozenkwekers of steek je licht op in de verschillende rosaria die Nederland rijk is. Je krijgt zo een goed beeld van alle verschillende soorten, maten, vormen en kleuren die er in het enorme rozenassortiment aanwezig zijn. Veel rozenkwekers organiseren in het voorjaar speciale rozensnoeidagen. Voor wie bang is om de snoeischaar in de rozenstruik te zetten is dit een echte aanrader.
Geen tuin zonder rozen
Rozen zijn een groep planten die bijna in iedere tuin wel voorkomen. In bijna ieder tuin. Er is een grote groep tuinbezitters die zich een tuin zonder rozen niet voor kunnen stellen. Maar er zijn toch zeker ook altijd mensen die beslist géén roos in hun tuin willen hebben. Die helemaal niets met rozen hebben dus. Die niets met rozen hebben omdat ze het simpelweg geen mooie bloem vinden. Maar veel mensen mijden de roos omdat er toch ook een stigma op ligt van lastige struiken. Lastige struiken die vaak geplaagd worden door ziektes en als zielige struiken in de tuin staan te kwijnen. Maar dat hoeft echt niet. Met de juiste kennis staan er prachtige gezonde en volop bloeiende struiken in je tuin.
Rozen in vele soorten en maten
Omdat er zoveel verschillende soorten rozen zijn, is het verstandig om je vooraf goed te verdiepen in de roos en zijn vele verschillende verschijningsvormen. Vooral in deze verschijningsvorm blijken er nogal verrassende verschillen tussen rozensoorten te bestaan. Hierdoor is het ook mogelijk dat zoveel mensen met ogenschijnlijk een heel andere smaak en voorkeur toch gecharmeerd zijn van de roos. Zo zal een botanische roos weer hele andere liefhebbers trekken dan bijvoorbeeld een grootbloemige thee-hybride roos.
Rozen ingedeeld naar groepen
In Nederland wordt de volgende indeling voor rozen aangehouden:
- Grootbloemige rozen (theehybriden)
- Trosrozen (polyantharozen en floribunda's)
- Doorbloeiende klimrozen
- Eenmalig bloeiende klimrozen (waaronder ook de Ramblers vallen)
- Doorbloeiende heesterrozen
- Bodem bedekkende rozen
- Miniatuurrozen
- Oude rozen (Gallica-, Bourbon-, Portland-, Mos- en Alba-rozen)
Rozen als snijbloem
De rozenstruik past in elke tuin. Plant hem aan als solitair, tussen de planten in de border of als beplanting in een heel plantvak en dan omringd met buxushagen. Veel rozen zijn doorbloeiend en geven het hele tuinseizoen door prachtige bloemen. Vooral deze soorten lenen er zich goed voor om te gebruiken in de huiskamer. Een aantal (verschillende!) rozen in een schaal geven de woonkamer een heel gezellige en romantische aanblik. En in de tuin zal je die paar gesnoeide rozen echt niet missen. Voor een boeket rozen, m.a.w. rozen op een lange steel, is het aan te raden om een aantal rozenstruiken uit de groep thee-hybriden aan te planten.