Culinair genieten; recepten gegroepeerd naar productgroep
Koken is voor een steeds grotere groep mensen uitgegroeid tot een hobby waarbij allerlei recepten worden uitgeprobeerd. Vandaar waarschijnlijk ook de enorme toename aan kookprogramma's op de Nederlandse TV. De dagelijkse keuken en de culinaire hoogstandjes in het weekend krijgen steeds meer aandacht. Daarbij gaat het vaak al lang niet meer alleen om de Hollandse pot. Vindt gemakkelijk een recept voor lekker groentes als courgette, pompoen en rabarber. Maar ook met vruchten, denk aan appel, (stoof)peer of walnoot, kan je de heerlijkste gerechten bereiden.
Koken met vruchten
Appel en peer: zoveel meer dan alleen handfruit
Wie in het gelukkige bezit van een eigen moestuin is, kan misschien ook wel zijn of haar eigen fruit oogsten. Appels en peren zijn natuurlijk heerlijk om zo uit de hand te eten, maar ook in gerechten zijn ze bijzonder lekker. Zowel appel als peer is een heerlijk ingrediënt voor dessert of gebak. Maar ook in een hartig gerecht komt het zoete van een appel of peer heel goed tot zijn recht. En dan is er natuurlijk nog een heel bijzondere soort peer: de stoofpeer. Stoofpeertjes een heerlijk ouderwets eten, maar tegelijkertijd nog helemaal van nu. Zeker in de winter zijn stoofpeertjes heerlijk. Denk er ook eens aan om ze als bijgerecht te serveren tijdens het kerstdiner.
Walnoten en kastanjes in de keuken
Ook de walnoot en de kastanje zijn vruchten van een boom. Walnoten en kastanjes zullen niet door iedereen geoogst kunnen worden in de eigen tuin. Maar niet getreurd: beide zijn volop verkrijgbaar bij de gespecialiseerde groenteboer en in de betere supermarkt. Zowel de walnoot als de kastanje is heel goed te verwerken in heerlijke hoofdgerechten. Voor de kastanje geldt dat alleen de tamme kastanje gegeten wordt.
Kokkerellen met klein fruit
Klein fruit, denk hierbij bijvoorbeeld aan aalbessen, kruisbessen en zwarte bessen zijn slechts in een korte periode verkrijgbaar. Dit kwetsbare product is vrij prijzig om te kopen. Maar als je een stukje grond hebt en zelf een struik in de tuin kan plaatsen, dan kan je elk jaar volop (gratis!) oogsten. Klein fruit is heerlijk om even uit de hand te eten, maar bij een grote oogst is het ook goed te verwerken in allerlei gerechten. Het leent zich uiteraard heel goed om jams van te bereiden, maar ook voor een dessert, taart en zelfs drank zijn deze fruitsoorten heel geschikt.
Bijzondere groentes in de keuken
Koken met pompoen en courgette
Pompoen en courgette zijn bijzondere groentes in de keuken. Beide hebben de afgelopen decennia een enorme opmars meegemaakt en vandaag de dag lijkt het inmiddels een "gewone" groente. Maar dat is dus zeker niet waar, want pas aan het einde van de 20e eeuw raakten deze groentes hier enigszins bekent. Zowel de pompoen als de courgette is razend populair en het aantal recepten met deze groentes is dan ook zeer uitgebreid.
Koken met rabarber
Rabarber is een ouderwetse groente, die niet zo vaak meer echt als groente gegeten wordt. Hij wordt overigens ook niet zo ruim aangeboden in de winkel. Waar rabarber zich ook heel goed voor leent is voor desserts en gebak.
Bijzonder met elkaar aan tafel; Gourmetten
In plaats van eenzaam koken in de keuken, is er een leuk alternatief: met elkaar aan tafel gaan terwijl ieder voor zich naar eigen smaak aan het kokkerellen slaat. En hoe kan dat beter, dan door te gourmetten? Zeker met een paar leuke recepten bij de hand.