Groente of fruit telen in eigen tuin
Een eigen stukje grond, hoe klein ook, leent zich al snel voor de teelt, opkweek en oogst van eigen groente en/of fruit. Veel ruimte heb je dus niet nodig om iets uit eigen tuin te kunnen oogsten. Sla of kruiden nemen relatief weinig plek in beslag. Met een courgetteplant ben je echter wel gelijk een flink stuk tuin kwijt, maar daar staat wel tegenover dat je het hele seizoen heel wat courgettes van deze ene plant zal kunnen oogsten. Met groente kan je ook zogenaamd verticaal tuinieren. Denk daarbij aan stokbonen die langs tonkinstokken geleid worden en daardoor niet eens zoveel plek innemen. Kortom er is heel veel mogelijk en het proberen waard!
Zelf groente zaaien, opkweken en oogsten
Wie in het bezit is van een tuin kan eens een stukje grond vrij maken voor de teelt van groente. Er zijn veel verschillende soorten groentes die gemakkelijk zelf gezaaid, opgekweekt en geoogst kunnen worden. Met een beetje voorbereiding en kennis kom je al heel ver. En zo heb je betrekkelijk eenvoudig na verloop van weken gezonde en onbespoten groente in de tuin. De groente kan net voor bereiding geoogst worden. Verser kan het niet op je bord belanden. Ben je een beginner op het gebied van (moes-)tuinieren? Start dan eens met het zelf zaaien van sla. Sla is een gemakkelijke groente om zelf te telen en komt in de keuken altijd wel van pas. Ook een gemakkelijke groente voor eigen teelt is courgette. Maar dit worden wel grote planten, dus de vraag is of je daar ruimte voor heeft in de tuin. Een courgette-plant heeft 1 m² nodig en deze ene plant zal je rijkelijk voorzien van mooie gezonde courgettes.
Fruit oogsten uit eigen tuin
Groente uit eigen tuin vraagt wel enige kennis van zaken. Maar voor fruit hoef je eigenlijk weinig kennis te hebben. Houd je van (vers) fruit? Plant dan eens een struik in de tuin waar je zelf fruit van kunt oogsten. Heel geschikt hiervoor zijn de struiken met klein fruit. Bij klein fruit moet je dan denken aan aalbessen, zwarte bessen of kruisbessen. Heel bijzonder fruit, bij de groenteboer of in de supermarkt best prijzig, en in eigen tuin gemakkelijk te telen. Dergelijke struiken vragen weinig onderhoud, één keer in het jaar snoeien volstaat en voorzien je elk jaar opnieuw van een heerlijke verse en gezonde fruitoogst.
Groente en fruit combineren met de siertuin
Wie in het rijke bezit is van een grote tuin, kan de sier- en moestuin gescheiden houden. De meeste tuineigenaren beschikken echter niet over een dergelijk groot stuk grond. Als je toch wilt proberen om zelf groente en fruit te telen, kan je dit ook prima combineren met de siertuin. Een plant als Rheum (rabarber) heeft prachtige imposante en grote bladeren en is daarom heel sierlijk in een (natuurlijke) border. De tot de groep vergeten groentes behorende snijbiet is verkrijgbaar in prachtige felle kleuren (geel, rood, oranje) en zijn daarom echte blikvangers in de border. Ook sla in al zijn verschillende verschijningsvormen (eikenbladsla, krulsla, lollo rosso, rode sla) is leuk te combineren met vaste planten. Bedenk wel dat groentes geoogst worden en dat er na deze oogst dus een kale plek in de border zal vallen.
Kruiden in de siertuin
Altijd handig en reuze gemakkelijk is de aanwezigheid van diverse soorten kruiden in eigen tuin. Tijm, bieslook, rozemarijn, laurier en nog veel meer soorten kruiden zijn gemakkelijke borderplanten die gebruikt kunnen worden in de keuken en ook veel sierwaarde hebben. Regelmatig knippen vinden deze planten geen enkel probleem. Ze zullen er alleen maar rijker van gaan groeien en bloeien.