Water in de tuin; wat komt daar allemaal bij kijken?
Nagenoeg elke tuin is geschikt om een vijver in aan te leggen. Wordt het een natuurlijke vijver met een weelderige beplanting of een strakke moderne vijver waarin de wolken weerspiegelen? Of droom je zelfs al van een heerlijke zwemvijver? Voordat tot de aanleg overgegaan kan worden, moet er allereerst over heel veel zaken goed nagedacht worden. Want er komt best veel kijken bij de aanleg van een vijver. Wordt het een voorgevormde of een folievijver? Komen er wel of geen vissen in? Hoe zorg ik voor helder vijverwater? En welke vijverplanten zijn er eigenlijk allemaal?
Vijvertuin of tuin in de vijver?
Een vijver in de tuin is voor veel eigentuin-bezitters een lang gekoesterde wens. Maar om ook echt zelf een vijver aan te gaan leggen is best een moeilijke stap. Want waar te beginnen? Als na de aanleg blijkt dat er toch fouten zijn gemaakt of dingen net beter iets anders gedaan hadden moeten worden, dan is er eigenlijk geen weg meer terug. En dat is natuurlijk bijzonder jammer. Er is dan veel tijd, energie en geld in gestoken en uiteindelijk ben je dan toch niet tevreden met het eindresultaat.
Zelf vijver aanleggen
Om te voorkomen dat er achteraf dingen niet goed doordacht blijken te zijn, is het goed om te weten welke factoren een rol spelen bij de aanleg van een vijver. Alle voorkomende zaken rondom de aanleg en het aanbrengen van de beplanting moeten vooraf onder de loep genomen, om teleurstelling achteraf te voorkomen. Overigens kan je op meerdere manieren water in je tuin halen. Naast een vijver kan je daarbij denken aan een beekje of waterloop. Maar ook een waterelement of ornament behoort tot de vele mogelijkheden. Voor tot de aanleg overgegaan kan worden moet eerst over de volgende punten stapsgewijs nagedacht gaan worden:
- Wat is de juiste plek in de tuin
- Welke stijl en vormen zijn er mogelijk
- Wordt het een voorgevormde of een folie vijver
Vijverbeplanting
Als de vijver dan eenmaal is aangelegd, dan moet bekeken worden welke planten er in aangebracht gaan worden. Ook deze fase is eg belangrijk. Het gewenste biologisch evenwicht dat moet gaan zorgen voor een heldere vijver, staat of valt met de keuze voor de juiste beplanting. Er zijn verschillende groepen vijverplanten, die afhankelijk van de gekozen vijver al dan niet van toepassing zijn, namelijk:
- Zuurstofplanten
- Drijfplanten
- Moerasplanten
- Oeverplanten
- Waterplanten en waterlelies
Vissen in de vijver
En weet je al of er vissen in de vijver gaan komen? En zo ja, welke vissen? Naast de keuze voor de verschillende soorten vissen, is ook het aantal vissen iets om over na te denken. Koop niet te snel te veel vissen. Veel vissen is natuurlijk leuk om te zien. Maar deze levende wezens hebben een grote invloed op het biologisch evenwicht van het vijverwater. En een te grote groep vissen heeft hier een nadelige invloed op. Oppassen dus met te snel te veel vissen aanschaffen!
Water in de tuin
Waterelement
Naast een vijver, met of zonder vissen, zijn er nog andere vormen van water in de tuin mogelijk. Veel mensen houden van het rustgevende geluid van stromend water. Stromend water krijg je door de aanleg van een waterloopje of beekje, eventueel in combinatie met een vijver. Maar ook een losstaand waterelement geeft dat speciale geluid van kabbelend of stromend water.
Zwemmen in eigen tuin
Wie beschikt over een ruime tuin kan daarin ook een eigen zwemvijver of natuurzwembad aanleggen. Het voordeel van een zwemvijver of natuurzwembad is dat de tuin niet gedomineerd wordt door een zwembad. Een zwemvijver gaat op een natuurlijke manier op in de tuin en vormt zo het hele jaar door een mooi onderdeel van de tuin.