Tuinieren en extremen als droogte, onkruid of insectenplagen
Tuinieren is een bezigheid waar en veel plezier aan beleefd. Het is erg leuk en ontspannend om de natuur te volgen en een klein beetje naar je hand te zetten. Maar soms wil het maar niet lukken. Stijgen de problemen naar uw hoofd. Wat moet ik met die steeds weer terugkerende insectenplaag? Hoe krijg ik al dat water weg uit mijn tuin? Waarom krijgt die struik steeds geel blad? Laat dergelijke, of andere, problemen u het plezier in tuinieren niet ontnemen. Spoor de oorzaak van het probleem op en pak het aan!
Als tuinieren je hobby is
Tuinieren is een hobby waar menigeen veel plezier aan beleefd. Zodra in het vroege voorjaar het zonnetje weer regelmatig begint te schijnen en de temperaturen langzaam aan weer wat beginnen te stijgen, begint ook het tuindersbloed weer te kruipen. We willen de tuin in en aan de slag! Als alle oude afgestorven plantdelen in het voorjaar weer uit de tuin verwijderd zijn, zien we langzaamaan het frisse groen weer verschijnen. De planten hebben er ook zin in en maken zich klaar voor een nieuw tuinseizoen. Planten die krijgen wat ze willen, namelijk voldoende voeding en de juiste standplaats, zullen nauwelijks extra verzorging nodig hebben.
De ideale omstandigheden voor tuinplanten
Planten die het niet naar hun zin hebben zullen hier duidelijk blijk van geven. Verdorde bladeren bij extreme droogte, slap hangen bij het eerste tekort aan water, geel wordende bladeren bij gebrek aan de voedingstoffen. Allereerst is het belangrijk om planten de juiste standplaats te geven. Er zijn planten die het liefst de hele dag in de zon staan, terwijl andere soorten een sterke voorkeur hebben voor een plekje in de (diepe) schaduw. Ook kan de ene soort helemaal niet tegen vochtige wortels, terwijl de ander juist snel zal laten zien dat dit niet prettig is. En als laatste hebben we nog de grondsoort waar planten het best op gedijen. Zuur minnende planten als Azalea en Erica (Heide) willen graag tuinturf rondom hun wortels, grond met een hoge pH-waarde dus. En de Astrantia (Zeeuws knoopje) gedijt uitstekend op (zware) kleigrond. Als u de ideale omstandigheden voor de planten creëert, dan zal het resultaat hiervan een tuin met mooie rijkbloeiende en gezonde planten zijn.
Tuinproblemen of probleemtuinen
Als de omstandigheden in een tuin slecht zijn, dan is dat dus aan de aanwezige beplanting te zien. Extremen als droogte of wateroverlast zijn funest voor de meeste planten. Dergelijke problemen moeten waar mogelijk dan ook aangepakt worden. Zorg dat het probleem zoveel mogelijk wordt verholpen en pas vervolgens de beplanting zoveel mogelijk op de (nieuwe) omstandigheden aan. Laat een probleem niet uw plezier in tuinieren overheersen. Overleg met vakmensen wat er aan gedaan kan worden, zodat u zo snel mogelijk weer met plezier in uw tuin aan de slag kunt gaan!
Woekerende planten op tijd halt toe roepen
Sommige planten kunnen, zeker als u ze de ideale omstandigheden biedt, enthousiast bezit nemen van uw tuin. Soorten die zich gemakkelijk vermeerderen, hetzij door zaad, wortelstokken of uitlopers, zijn in staat om andere soorten volledig weg te drukken. De enorme uitbreidingsdrang van dergelijke planten is soms funest voor andere bijzondere soorten in uw tuin. Het is dan ook zaak om dergelijke planten snel en resoluut een halt toe te roepen.
Insectenplagen
Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Planten die van het ene op het andere moment overdekt zijn met insecten. Een plaag die vanuit het niets helemaal bezit neemt van een plant. Denk bijvoorbeeld aan luizen bij de rozen. Vaak ligt de oorzaak van dergelijke plagen ook in de omstandigheden van d plant. Gezonde goed groeiende planten zullen namelijk niet snel last krijgen van insectenplagen. Hebt u er veel last van? Dan kunt u ook kiezen voor resistente soorten. Zeker in het uitgebreide rozenassortiment is daarin keuze genoeg.