Tuinklussen die regelmatig uitgevoerd moeten worden
Een tuin zonder onderhoud is eigenlijk geen tuin. Een volledig bestrate buitenkamer met lounge-set en hier-en-daar een plantenbak mag misschien onderhoudsvrij genoemd worden, maar verder is er in een tuin altijd wel werk te doen. Met een beetje kennis van zaken en door het werk goed bij te houden valt het over het algemeen reuze mee. Als er geen sprake is van achterstallig onderhoud, zijn de meeste tuinklussen snel gedaan. Het is gewoon zaak om in het voorjaar te beginnen met opruimen, snoeien en bemesten. Midden in het tuinseizoen vragen hagen, gras en borders zo nu en dan wat aandacht. En in de herfst kan je volstaan met een paar kleine tuinklusjes.
De onderhoudsvrije tuin
Men wil steeds vaker een onderhoudsvrije tuin. Een tuin waar weinig onderhoud aan is en waarin men vooral rustig kan zitten. Dergelijke tuinen hebben eerder de uitstraling van een buitenkamer, dan van een tuin. Als men weinig onderhoud wil, dan verdwijnt het groen al snel op de achtergrond. Hagen worden vervangen door schuttingen. In plaats van klimplanten tegen de schutting te plaatsen, wordt deze versierd met zogenaamde tuinposters. Borders verdwijnen en de tuin wordt nagenoeg volledig bestraat. Hooguit komen er hier en daar wat potten met seizoen beplanting. De vraag is dan echter of hier dan nog sprake is van een tuin.
Werk in de tuin is er altijd
Wie in het bezit is van een tuin, zal het al snel beamen. Er is altijd wel iets te doen in een tuin. Aan het begin van een nieuw tuinseizoen moet er vooral veel worden schoongemaakt en opgeruimd. De aanwezige beplanting krijgt waar nodig mest toegediend, zodat er in de zomer volop genoten kan worden van mooie gezonde, groene, en voor zover van toepassing, bloeiende planten. Midden in het seizoen is het een kwestie van bijhouden. Het gras moet regelmatig, vaak eenmaal per week, gemaaid worden. Voor het stimuleren of verlengen van de bloei is het noodzakelijk om de border(s) regelmatig te controleren en uitgebloeide bloemen te verwijderen.
Planten steunen en begeleiden
Als de planten weer volop gaan groeien, dan zal er voor sommige soorten steunmateriaal aangebracht moeten worden. Onder de vaste planten heb je veel stevige exemplaren, maar er zijn ook soorten die gemakkelijk uit elkaar vallen. De eerste worden "steuners" en de tweede "leuners" genoemd. Vooral de laatste hebben onze extra aandacht nodig. Als er geen "steuner" in de buurt is, dan moet de plant geholpen worden door het aanbrengen van steunmateriaal. Ook klimplanten hebben extra aandacht nodig en moeten goed begeleid worden door het aangebrachte klimmateriaal.
Herfst en winter in de tuin
Ook aan een tuinjaar komt een einde. Zodra de herfst intreedt, verandert de sfeer in de tuin. Het licht is anders, waardoor de kleuren ook veranderen. Een herfsttuin heeft vaak een mysterieuze sfeer en kan in al zijn schoonheid nog een grote finale van het tuinseizoen zijn. De herfstverkleuring van de bladeren, de laatste vaste planten die nog bloeien en de wuivende aren van siergrassen maken de herfsttuin vaak tot een bijzonder plaatje. Maar wat gaan we doen met al het blad dat valt en het gazon en de border bedekt? En moet er nog speciaal werk verricht worden voordat de winter invalt?