Snoeien van bomen, struiken, klimplanten en heesters
Snoeien is een onvermijdelijke tuin klus. Wie bomen, struiken, heester en/of klimplanten in zijn of haar tuin heeft staan, zal van tijd tot tijd de snoeischaar ter hand moeten nemen. Daar waar dit voor de één een routine klus is, staat de ander met zijn handen in het haar. Maar met een beetje kennis is het snoeiwerk voor iedereen eenvoudig uit te voeren. Snoeien, toppen of zagen doet een plant goed. Je wordt beloond met gezonde stevige planten die, voor zover van toepassing, je inspanningen zullen belonen met een rijkelijke bloei. En gaat het onverhoopt een keer mis, dan is er weinig tot niets aan de hand. De natuur herstelt zich vanzelf weer.
Wel of niet snoeien?
De vraag of een boom, struik of heester gesnoeid moet worden is voor de meeste leken op snoeigebied een steeds weer terugkerende vraag. Bomen, struiken en heesters hebben van nature hun eigen groeiwijze, vorm en afmeting. Worden ze aangeplant op de juiste standplaats, dan is snoei in principe niet nodig. Men kan dan volstaan met het verwijderen van een dode tak of een tak die hinderlijk in de weg hangt. Echt snoeien komt aan de orde als de plant een te kleine plek heeft gekregen en na verloop van tijd uit zijn voegen groeit. Een ander verhaal wordt het als struiken aangeplant worden als haag of voor de bloei. In dat geval is een regelmatige snoeibeurt juist weer heel belangrijk.
Snoeien doet groeien
U hebt het iemand vast wel eens horen zeggen: snoeien doet groeien. En dat is ook daadwerkelijk zo. Elke boom of struik zorgt voor een natuurlijk evenwicht tussen het gedeelte onder en boven. Met andere woorden, de wortels onder de grond zijn gebaseerd op, of in balans met, de omvang boven de grond. Op het moment dat de snoeischaar ter hand genomen wordt, wordt deze balans rigoureus verstoord. De natuurlijke reactie van de plant hierop is het stimuleren van de groei, om zo snel mogelijk deze balans weer te herstellen.
Snoeien om de bloei te stimuleren
Bloeiende struiken zijn jou erg dankbaar als er regelmatig gesnoeid wordt. Door een jaarlijkse snoeibeurt zullen zij je belonen met een rijke bloei. Rozen kunnen niet zonder deze vorm van snoeien. Zij vormen knoppen op jong hout. Dit hout wordt vanaf het voorjaar, na de snoei, gevormd. De Hydrangea arborescens "Annabelle" is hier ook een goed voorbeeld van. Alleen als je in het voorjaar rigoureus alles afknipt, zal de plant in de zomer de tuin verfraaien met de bekende prachtige groen/witte bollen.
Vorm snoei
Als laatste en misschien ook wel als gemakkelijkste, hebben we dan nog de vorm snoei. Vorm snoei wordt toegepast bij hagen, randen van plantvakken en bij bolplanten. Taxus en Buxus worden veel gebruikt in speciale vormen. Haagbeuk, Conifeer, Liguster en ook weer Taxus zien we veel toegepast als haag. Hagen en vormen moeten regelmatig worden geknipt om de vorm goed te houden. Hier kan niet veel misgaan. Je bepaalt zelf de vorm en het moment van snoeien komt eigen lijk niet zo nauw.