Moestuin en alles wat komt kijken bij telen en verbouwen
Wie in het bezit is van een eigen moestuin weet hoe leuk het is om zelf groente te zaaien, te verzorgen, te oogsten én te eten. Groente uit eigen tuin heeft meer smaak dan dezelfde groente uit het schap van de supermarkt vandaan. Je proeft gelijk de eigen kenmerkende smaak van de groente. Zeker door biologisch tuinieren verkrijg je de heerlijke ouderwetse smaak van groente weer op je bord. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor groente. Ook fruit uit eigen tuin is veel sappiger en smakelijker. Klein fruit, zoals aalbessen, frambozen, bramen en kruisbessen direct vanaf de struik in je mond is werkelijk een smaaksensatie!
Eigen moestuin voor gezonde en biologische groente
Het bezit van een eigen moestuin wordt de laatste jaren steeds populairder. Het belang van verse groenten en een heerlijke smaak gaat steeds meer aan populariteit winnen. Het (moes)tuinieren is een gezonde bezigheid; goed bewegen en lekker in de buitenlucht. Zelf je groente en fruit telen betekent dat je weet wat je eet. Je bent zelf verantwoordelijk voor een goed resultaat en dit kan ook zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen verkregen worden. Biologisch tuinieren is geen kunst, maar een weet. Wie zich er even in verdiept, kan op eenvoudige wijze gezonde groente en fruit op zijn bord krijgen.
De vierkante meter tuin
Voor wie geen moestuin bezit en ook in de tuin niet echt een lapje over heeft voor het telen van groente en fruit, is er nog altijd de vierkante meter tuin. Iedereen met een kleine tuin of patio kan waarschijnlijk wel een vierkante meter vrijmaken. En deze ruimte is ideaal voor tuinieren op kleine schaal. De vierkante meter tuin is een slimme oplossing om op eenvoudige wijze en op een klein oppervlak een heuse moestuin te maken. Het is een verhoogde tuin van een meter bij een meter. Het vak is opgedeeld in 16 (4x4) kleine plantvakken. Elk vak kan zo met zijn eigen groentesoort beplant worden. Je kunt er ook nog wat kruiden bij zetten en is er dan nog een vakje over kiest dan voor een lang bloeiende eenjarige. Je zult er nog versteld van staan, hoe groot de opbrengst van een dergelijke kleine tuin kan zijn!
Zelf groente en fruit telen
Zelf groente en/of fruit telen kan heel eenvoudig. Van veel soorten kunnen jonge plantjes gekocht en opgekweekt worden. Maar het is ook mogelijk om zelf te zaaien, te verspenen en vervolgens in de volle grond uit te planten. Voor wie zelf wil beginnen met de teelt van eigen groente is courgette, knoflook, sla of tomaat een goed product om mee te starten. Ook met aardbeien is succes al snel verzekerd! Tomaten en aardbeien kunnen ook op het terras in een pot geteeld worden. Daar heb je dus niet eens een moestuin voor nodig. In de border kan je ook een aantal klein fruit struiken planten. Denk daarbij aan kruisbes (wel heel veel stekels!), aalbessen of zwarte bessen.
Wisselteelt in de moestuin
Bij de teelt van groente en fruit wordt worden voedingsstoffen aan de bodem onttrokken. Elke soort groente heeft zijn eigen behoefte aan bepaalde voedingsstoffen en vraagt dus een standplaats waar deze noodzakelijke stoffen aanwezig zijn. Om elk jaar weer verkeerd te zijn van mooie en gezonde groente-planten moet je de aarde bemesten. Maar je moet ook elk jaar weer een zogenaamd teeltplan maken. Sommige groentes mogen namelijk niet tweemaal op dezelfde plaats staan in de (moes)tuin. Ze moet gewisseld worden met een ander groentebed, om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt en bepaalde voedingsstoffen niet meer aanwezig zijn in de grond.
Kas en het gebruik van Temperzon
Wie in het bezit is van een kas weet hoe snel de temperatuur daarin kan oplopen. In het voorjaar is dat heerlijk en de zaailingen zijn blij met deze aangename temperaturen. Maar in de zomer wordt het voor de meeste planten soms toch ook te veel. En dan hebben we het nog niet eens over de hoog opgelopen temperaturen, maar nog meer over de brandende zonnestralen die door het glas van de kas op de bladeren van de planten brandt. Om het zonlicht te temperen is er een speciaal product in de handel. Dit product heet heel toepasselijk Temperzon. Het is een kalkverf die je aan het begin van de zomer heel dun op de buitenkant van de kas aanbrengt. De kalklaag zorgt ervoor dat de zonnestralen worden gebroken en niet meer genadeloos op de planten schijnen.