Kleurrijke tuinen of tuinieren op kleur
De één plant alle planten aan in de tuin die hij of zij mooi vindt. Een ander kiest bewust voor een bepaalde bloemkleur en zoekt binnen die enkele kleurgroep naar bijzondere planten. Door te kiezen voor een bepaalde kleur leg je jezelf wel een beperking op. Heel veel tuinplanten worden zo uitgesloten. Maar daar staat tegenover dat een tuin in slechts één kleur, in combinatie met het groen van de bladeren, toch een werkelijk spectaculair kleurenfestijn kan zijn! Met de kleuren blauw, geel, grijs, groen, oranje, rood en wit kan je heel bijzondere effecten bereiken in de tuin.
De kleurencirkel en haar betekenis
Spelen met kleur in de tuin is nog niet zo eenvoudig. Er zijn namelijk veel factoren die het eindresultaat bepalen. De kleuren van de bloemen vallen of staan met de kleuren van de omringende beplanting. Omringende beplanting kan een kleur versterken, maar helaas ook helemaal afzwakken. De juiste combinatie en het voor ogen staande effect wordt vaak na eindeloos proberen en weer veranderen pas bereikt. Daarnaast zullen kleuren ook in de loop van de dag veranderen. Deze factor is zeker iets om rekening mee te houden. Een kleur wordt in de felle zon heel anders dan in de schaduw. Wie op kleur wil tuinieren, doet er goed aan om zich eens grondig in de kleurentheorie te verdiepen. Zoek de in de plantenwereld gebruikte kleurencirkel erbij. Dit is een goede manier om jezelf de kleurbenamingen eigen te maken. Hierdoor zullen kleuraanduidingen op de plantenlabels bij de tuincentra en de kweker toch meer betekenis krijgen. Er ontstaat dan een beter beeld van wat bijvoorbeeld bedoeld wordt met paarsviolet of oranjerood.
Kleurenstaalboek Royal Horticultural Society
De Royal Horticultural Society heeft een kleurenstaalboek uitgegeven, met daarin uitgebreid aandacht voor alle kleurnuances, zoals die voorkomen in het plantenrijk. Dit kleurenstaalboek geeft van elke kleur vier verschillende helderheden aan. De volle diepe kleur staat in de buitenste cirkel en hij wordt steeds een tint lichter richting het hart van de cirkel. Het blaadje van bloem kan zo vergeleken worden met een vakje in de cirkel. Op deze wijze wordt een bloemkleur bepaald en benoemd. De aldus gevonden kleur wordt aangegeven op de plantenlabels.
Tuinieren op kleur
Bij tuinieren op kleur is de belangrijkste factor de kleur van de bloem. Wie geen keuze kan maken, of gewoon houdt van een bonte mix in de tuin moet zich vooral geen beperking opleggen. Maar wie eens iets anders wil, kan zich eens verdiepen in plantensoorten van slechts één kleur. Ook binnen één kleur kunnen kleurnuances gevonden worden en spannende combinaties worden gemaakt. Ook bladkleuren doen mee in dit kleurenspel. Bladeren zijn niet altijd groen. Denk maar aan grijsbladige of roodbladige planten.
Tuinieren met bladplanten
Tuinieren op kleur kan ook door te kiezen voor opvallende bladplanten. Ook zo kan een heel kleurrijke tuin ontstaan. Door het toepassen van grote groepen en het spelen met de bladkleur en bladvorm wordt een dergelijke tuin opvallend spannend!