Martina » Specials » Kerst
K E N N I S D E L E N

Kerstevenementen en tradities

Kerstevenementen en tradities Kerst is een traditionele en sfeervolle afsluiting van een kalenderjaar. De vele kerstmarkten die worden georganiseerd in de aanloop naar de kerst, zorgen dat de sfeer er al vroeg in zit. Al begin december verschijnen de eerste kerstbomen op de markt. Ook de supermarkten komen al vroeg in de maand met een uitgebreide folder met overheerlijke gerechten. Gaan we voor een uitgebreid gangenmenu of wordt het gezellig met elkaar gourmetten? Speciale evenementen, zoals de kerststallenexpositie in Amersfoort zijn een bezoek meer dan waard.

Kerstmarkt of winterfair bezoeken

Bron: Anna & Michal, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Anna & Michal, Flickr (CC BY-SA-2.0)
In de aanloop naar de kerst worden er allerlei speciale evenementen georganiseerd. Het lijkt wel of er elk jaar meer te doen is. Veel grote steden organiseren traditiegetrouw een kerstmark of kerstfair. Vooral het Dickensfestijn in Deventer is erg populair. Maar ook de kleinere plaatsen laten deze kans niet liggen en veranderen het dorp één of meerdere dagen in een idyllisch kerstdorp. Deze traditie is niet alleen in Nederland erg populair, maar ook in de ons omringende landen worden veel kerstmarkten georganiseerd. Een bezoek aan één van deze markten in België, Duitsland of Engeland is dan ook zeer de moeite waard. Een bezoek kan op eigen gelegenheid, maar ook met de volop aangeboden dagtochten per touringcar.

Breng je huis in kerstsfeer

De kerstversiering bij uitstek is natuurlijk de kerstboom. In veel Nederlandse huishoudens verschijnt in december een kerstboom in huis. Naast de veel toegepaste kunstkerstboom zijn er nog altijd veel mensen die kiezen voor een echte naaldboom. Daarbij is het altijd weer een terugkomende vraag welke boom daarvoor het meest geschikt is. Kiezen we voor een boom mét of zonder kluit? Welke soorten zijn er en welke houdt het langst de naalden aan de boom?

Een nieuwe traditie; gourmetten met kerst

In veel gezinnen is luxe en uitgebreid eten een traditie tijdens de kerstdagen. Uitgebreide maaltijden met veel gangen zijn daarbij geen uitzondering. De supermarkten spelen daar goed op in en bieden steeds luxere producten aan in deze periode. De laatste jaren is daar het gourmetten als nieuwkomer bij gekomen. Veel mensen kiezen voor deze maaltijdvorm tijdens één van de kerstdagen. Gourmetten is een maaltijd waarbij ieder voor zich de lekkerste gerechten kan bereiden. De supermarkten bieden in deze periode kant-en-klare gourmetpakketten aan, maar met een beetje creativiteit tovert u zelf de leukste gourmet mogelijkheden op tafel.

Jaarlijkse kerststallenexpositie in Amersfoort

Een jaarlijks terugkerend evenement is de kerststallenexpositie in de Sint Ansfriduskerk in Amersfoort. In 2015 wordt deze tentoonstelling van kerststallen en kerstgroepen alweer voor de 31e keer georganiseerd. In het sfeervolle interieur van deze kerk kunt u ongeveer 250 kerststallen en -groepen bewonderen. De tentoongestelde items komen uit meer dan 60 landen en geven de rijke traditie van elke cultuur goed weer. Deze tentoonstelling trekt elk jaar weer vele bezoekers uit binnen- en buitenland. De expositie wordt dit jaar georganiseerd van vrijdag 4 december 2015 t/m zondag 13 december 2015.
Kerstboom: Welke boomsoort moet je kiezen?

Kerstboom: Welke boomsoort moet je kiezen?

Vanaf begin december verschijnen ze weer massaal in de tuincentra en op speciale verkooppunten: de kerstbomen. Maar welke boomsoort moet je kiezen? Welke boom is het meest geschikt voor onze warme hui…
Menutips voor gourmetten vlees, vis, vegetarisch en desserts

Menutips voor gourmetten vlees, vis, vegetarisch en desserts

Gourmetten. Het is toch altijd weer gezellig. Een overvolle tafel met schalen en bakjes. En in het midden van de tafel staat het gourmetstel al lekker op te warmen. Iedereen heeft er zin in en schuift…
Gepubliceerd door Martina op 02-11-2015, laatst gewijzigd op 02-11-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
    Schrijf mee!