Martina » Specials » Winterkost
K E N N I S D E L E N

Recepten voor winterse gerechten

Recepten voor winterse gerechten Heerlijk toch dat Nederlandse weer. Met zijn vier jaargetijden, waarin de natuur en de temperatuur steeds weer veranderen. En ook in de keuken vind je die verandering van de seizoenen terug. In de winter gaan we voor ovenschotels, stamppotten, stoofpotjes, maaltijdsoepen en hartige taarten. Met daarin of erbij echte winterse groente als spruiten, uien, winterpeen of boerenkool. Buiten is het koud en binnen vult de kamer zich langzaam met de heerlijke geur van een zelfgemaakte maaltijd.

Stoofschotels, stamppotten, ovenschotels en hartige taarten

Stoofschotels, stamppotten, ovenschotels en hartige taarten zijn stuk voor stuk geschikt om heerlijke winterse gerechten van te maken. Winterkost, zoals we dat in de Hollandse winters gewend zijn. Vaak gaat het om zogenaamde één-pansgerechten. Heerlijk met elkaar, aan het begin van de koude en donkere avond, aan een gezellig gedekte tafel. Met midden op tafel zo'n dampende schaal met een heerlijk voedzaam gerecht. Vooral de stoofpotten en ovenschotels hebben vaak een langere bereidingstijd. Stamppotten kunnen al weer wat sneller op tafel staan. De lange bereiding heeft weer als bijkomend neveneffect dat de heerlijke geur van de komende maaltijd zich langzaam door het huis verspreid. Zodat het water langzaam in je mond loopt en je niet kunt wachten tot je eindelijk aan tafel kan. Van alle verschillende gerechten lijken vooral de winterse gerechten zich te lenen voor ware familietradities. Het zijn vooral deze gerechten die bij veel mensen herinneringen oproepen aan gezellige winterdagen met het hele gezin.

Winters bonengerecht met rookworst en ananas

Een echt winter gerecht, waarvan ik het recept ooit uit een tijdschrift heb geknipt, is deze bonenschotel met rookworst en ananas. Het is een er gemakkelijk te bereiden gerecht, waarvan je bovendien ook nog de meeste ingrediënten altijd in de kast kan hebben staan. Alleen de ui, bananen en de paprika moeten er dan nog als verse ingrediënten aan worden toegevoegd. Zoals gezegd is het heel eenvoudig te bereiden en bovendien gaat alles ook nog eens in één pan. Hieronder volgt het recept. Als je alle ingrediënten zo bij elkaar ziet staan, dan is het eigenlijk wel een bizarre combinatie, maar als alles bij elkaar zit ontstaat er een heerlijke voedzame maaltijd met een verrassend goede smaak.

Recept voor bonengerecht

Ingrediënten:
  • 2 blikken witte bonen in tomatensaus
  • 1 grote ui
  • 1 groene paprika
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 blikje ananas
  • 1 rookworst
  • 2 bananen
  • zout, peper

Bereiden:

Snipper de ui en snij de paprika in stukjes. Fruit ze beiden enkele minuten in de boter. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer het geheel goed door. Strooi er de bloem over en giet er dan, al roerend, water (of bouillon) bij tot een dik gebonden tomatensaus ontstaat. Laat de inhoud van het blikje ananas uitlekken, maar vang het sap op. Roer het sap door het sausje. Doe de witte bonen in de braadpan en schep het sausje door de bonen. Snij de worst in plakjes en schep deze ook door het bonenmengsel. Laat dit enkele minuten zachtjes pruttelen. Snij de ananas en de gepelde bananen in kleine stukjes. Schep ze ook door het bonenmengsel en warm alles nog even door. Breng de bonenschotel op smaak met peper en zout.. Serveer met een frisse salade en stokbrood.
Winterkost; recept voor hartige taart

Winterkost; recept voor hartige taart

Heerlijk toch dat Nederlandse weer. Met zijn vier jaargetijden, waarin de natuur en de temperatuur steeds weer veranderen. En ook in de keuken vind je die verandering van de seizoenen terug. In de win…
Winterkost; recept voor stoofpot

Winterkost; recept voor stoofpot

Heerlijk toch dat Nederlandse weer. Met zijn vier jaargetijden, waarin de natuur en de temperatuur steeds weer veranderen. En ook in de keuken vind je die verandering van de seizoenen terug. In de win…
Winterkost; recept voor stamppot

Winterkost; recept voor stamppot

Heerlijk toch dat Nederlandse weer. Met zijn vier jaargetijden, waarin de natuur en de temperatuur steeds weer veranderen. En ook in de keuken vind je die verandering van de seizoenen terug. In de win…
Winterkost; recept voor ovenschotel

Winterkost; recept voor ovenschotel

Heerlijk toch dat Nederlandse weer. Met zijn vier jaargetijden, waarin de natuur en de temperatuur steeds weer veranderen. En ook in de keuken vind je die verandering van de seizoenen terug. In de win…
Winterkost: recept voor soep

Winterkost: recept voor soep

Soep als voorgerecht of als hoofdmaaltijd doet het altijd goed, niet alleen in Nederland. Soep is in vele landen onderdeel van de traditionele keuken. Soep is ook echte winterkost. Zeker de soeprecept…
Gepubliceerd door Martina op 01-11-2009, laatst gewijzigd op 04-11-2015. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!